4,2% Meer zelfstandige vakmannen in de bouwsector | Biedplaats - De eenvoudigste weg naar een vertrouwde vakman
4,2% Meer zelfstandige vakmannen in de bouwsector

Almere, maart 2016

Het aantal zelfstandige vakmannen in Nederland is in 2015 met gemiddeld 4,2% gestegen ten opzichte van 2014. Dat blijkt uit onderzoek van de website www.biedplaats.nl onder alle 390 Nederlandse gemeenten, in 14 geselecteerde categorieën uit het handelsregister. In 329 van de 390 gemeenten in Nederland is het aantal vakmannen in 2015 toegenomen.

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijken er landelijk 3.570 zelfstandige vakmannen bij te zijn gekomen in 2015. Het grootste stijgingspercentage van vakmannen was in de Gelderse gemeente Neerijnen met 16%. Met een daling van het aantal ingeschreven vakmannen van 10,9% is de Groningse gemeente Winsum de grootste daler van Nederland.
Als we op nationaal niveau kijken hoe de branches afzonderlijk presteren, dan doet het segment; Slopen van bouwwerken, het met een stijging van 9,1% het beste en is het segment; overige afwerking van gebouwen het minst gestegen met 1,8%.
Als we de drie grootste steden van Nederland, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, met elkaar vergelijken is het opvallend dat zij alle 3 ruim boven het landelijk gemiddelde van 4,2% zitten, met een stijging van 11,4% is Den Haag veruit de grootste stijger. Rotterdam komt uit op een stijging van 7,1% en Amsterdam 5,7%.

De complete lijst met het aantal vakmannen per gemeente (zowel relatief als in absolute aantallen) is hier terug te vinden.

Hier vindt u ook de onderverdeling per gemeente binnen het segment vakmannen. Deze onderverdeling bestaat uit: “overige gespecialiseerde werkzaamheden in de bouw”, “Slopen van bouwwerken”, “Loodgieters- en fitterswerk; installatie van sanitair”, “Stukadoren”, “Bouwtimmeren”, “Afwerking van vloeren en wanden”, “Schilderen en glaszetten”, “Metselen en voegen” “dakdekken en bouwconstructies”, “grondverzet”, “elektrotechnische bouwinstallaties”, “installatie van verwarming- en luchtbehandelingsapparatuur”, “overige bouwinstallaties” en “overige afwerking van gebouwen”.

4,2% Meer zelfstandige vakmannen in de bouwsector in 2015